Domovská stránka Bloxxy
RSS 2.0 - 20 posledních pøíspìvkù
RSS 0.9 - 10 posledních aktivních témat
Nejste pøihlá¹en.

Bloxxy fórum

Instalace
Problémy s instalace Bloxxy 0.77.2

Autor
Stránek: 1
Zpráva
Boko
Host

Zdravim,

mám problémy s Bloxxy. Nahrál jsem obsah adresáøe bloxxy na ftp, nastavil adresáøùm atributy na 770 a zkusil pøegenerovat vzorovou publikaci Reproduktory.
V¹echny novì vytvoøené podadresáøe v adresáøi weblog vzniklé pøegenerováním nelze prohlí¾et pøes ftp - nedostatek práv, ani jim tato práva zmìnit. Lze je pouze pøejmenovat.
Nepomohlo ani nastavení v souboru  bloxxy-settings.php na øádku 23 promìnné $SetGroup = true; a $GroupName = 'username';, kde username je moje u¾ivatelské jméno  u webhostera. Jediný rozdíl, který jsem zaznamenal, je mo¾nost smazání souboru v adresáøi weblog, práva mu nejsem schopen zmìnit stále.

Pøi prvním pøegenerování (podadresáø v tu chvíli je¹tì není) to hlásí chybu:

Warning: chgrp(): Unable to find gid for **** in /var/www/****/bloxxy/fs.php on line 225

dal¹í pøegenerování, kdy je ji¾ adresáø repro vytvoøený, je ji¾ bez této chyby.

Vytvoøené adresáøe mají atributy 770, soubory 644.

Poradíte mi?

Boko
07-02-2005 13:57:41

Martin
Administrátor

Pøíspìvky: 209
První problém je zpùsoben nejspí¹ tím, ¾e u¾ivatel je zaøazen do jiné skupiny ne¾ PHP/Apache. Problém se ètením by mìlo jít vyøe¹it nastavením CHMOD na 775 (pøi nejhor¹ím 777 -- to by v¹ak mohl kdokoliv do adresáøe i zapisovat), ale principiálnì by to nic neøe¹ilo. Mù¾ete zkusit nastavit výchozímu adresáøi 2770 (èili vèetnì "set GID" a tím pádem by se skupina mìla zachovat ve v¹ech podadresáøích.

Druhá chyba se pøi dal¹ím pøegenerování neobjevuje, proto¾e kdy¾ je ji¾ adresáø vytvoøen, Bloxxy se ho ji¾ vytvoøit nesna¾í a ani mu tudí¾ nenastavuje skupinu.

07-02-2005 17:17:57

Boko
Host

Martin napsal:

Problém se ètením by mìlo jít vyøe¹it nastavením CHMOD na 775 .

Jak jsem ji¾ psal, NELZE nastavit chmod adresáøe pomocí ftp programu. Jediná mo¾nost je po¾ádat admina.

Martin napsal:

První problém je zpùsoben nejspí¹ tím, ¾e u¾ivatel je zaøazen do jiné skupiny ne¾ PHP/Apache.

Jak nastavit bloxxy, aby nastavil zaøazení do skupiny správnì?

Martin napsal:

Mù¾ete zkusit nastavit výchozímu adresáøi 2770 (èili vèetnì "set GID" a tím pádem by se skupina mìla zachovat ve v¹ech podadresáøích.

Pøiznám se, ¾e toto nastavit neumím. Poradíte jak na to?
07-02-2005 19:31:10

Martin
Administrátor

NELZE nastavit chmod adresáøe pomocí ftp programu.

To jsem pochopil, myslel jsem tím, ¾e øe¹ením je nastavit toto v nastavení Bloxxy v souboru bloxxy-settings.php. Potom vytvoøené adresáøe budou prohli¾itelné, ale nic moc to neøe¹í.

Jak nastavit bloxxy, aby nastavil zaøazení do skupiny správnì?

To je vìc hostingu a ne Bloxxy.

Nastavit na 2770 lze ve ftp programu buï pøímo napsáním dané hodnoty nebo za¹krtnutím "set gid".

07-02-2005 20:59:49

sweet128
Èlen

Pøíspìvky: 95
Nastavils spravne username? Zkontroluj, jaky je vlastnik vytvoreneho adresare. Jaka je na nem nastavena skupina? Muj webhost jede v safe modu a me pomohlo vsechny adresare povytvaret, nastavit prava a soubory se uz generovali OK. Da se taky misto username zapsat primo cislo UID (User ID).

07-02-2005 21:16:03

Boko
Host

Username je nastaveno správnì, u¾ jsem to nìkolikrát kontroloval.

Vytvoøený adresáø má 770. Soubory se také generují, mnì jen vadí, ¾e se do adresáøù nestanu. Pokud nastavím promìnnou $ChmodNum na 0777; v bloxxy-settings.php (øadek 25) tak mají adresáøe chmod 777 a v¹ude se dostanu, ale je to tak dobøe? Øesením by bylo zkopírovat adresáø na local a pak zpìt do jiného ruènì vytvoøeného adresáøe na web.

To, ¾e si mohu adresáøe vytvoøit ruènì, samozøejmì vím, pokud na nìjaký zapomenu jsem v¹ak ve stejné situaci. Podle mne by bylo lep¹í, kdy¾ se generují nové soubory a je potøeba nový adresáø, prostì to dát u¾ivateli vìdìt a poèkat a¾ si je vytvoøí a pak provést generování.

Nastavení "set gid" jsem v mém ftp programu nena¹el. Pou¾ívám CuteFTP 6.0 Professional
07-02-2005 22:19:09

Martin
Administrátor

S CuteFTP bohu¾el neporadím, pokud toto nelze nastavit ani zapsáním po¾adované hodnoty (ètyøèíselné), tak mohu pouze doporuèit vyzkou¹et jiný program napø. freewarové  SmartFTP.

Ov¹em neruèím za to, ¾e to pomù¾e v tomhle problému. Pokud vím, tak v¹ichni na hostingu s PHP v SAFE módu museli adresáøe vytváøet ruènì. Jen mi se to podaøilo automatizovat, proto¾e se webhoster uvolil nastavit SAFE mód tak, aby kontroloval jen dodr¾ování gid.

08-02-2005 00:10:38

sweet128
Èlen

Opravneni 777 je ze vsichni mohou cist a zapisovat. Moc dobre to neni. Patral bych spis po spravnem nastaveni promennych $SetGroup  a $GroupName. Jak jsem uz napsal, misto retezce tam muze byt i cislo UID te skupiny, do ktere patris jako user na tom ftpku.
Totiz kdyz se vytvori soubor/adresar, tak je jeho vlastnikem Apache. A Apache muze pak zmenit skupinu nebo prava. Pokud tedy nastavis $setgroup na true, skript pak pokusi zmenit skupinu ze svoji, na hodnotu v promenne $groupname.
Jakou skupinu maji vytvorene adresare?

08-02-2005 19:02:53

sweet128
Èlen

Ted jsem si to zkousel u sebe na localhostu a opravdu, Bloxxy ma sice snahu provest chgrp na adresari, ale marne:
Warning: chgrp(): Operation not permitted in /var/www/html/bloxxy/fs.php on line 225
I kdyz mam nastaveno $SetGroup = true a $GroupName = 'sweet', tak soubory i adresare maji stale skupinu apache. A to muj localhost nejde v zadnem safe-modu.

08-02-2005 22:20:59

Martin
Administrátor

sweet128 napsal:

A to muj localhost nejde v zadnem safe-modu.

Øekl bych, ¾e pokud má¹ na localhostu Windows, tak pojmy jako skupina, vlastník a podobné, tak jak je chápe PHP, nemají moc smysl. Ale mo¾ná se pletu. Øekl bych, ¾e to jsou vlastnosti pou¾ívané na Unixech.

08-02-2005 22:45:47

Boko
Host

Zatím jsem to s Bloxxy vyøe¹il tak, ¾e soubory vygeneruji s promìnnou $ChmodNum nastavenou na 0777 a pøekopíruji to pak celé do jiného adresáøe, kde ji¾ mám adresáøe s chmod 0770. Pro studium Bloxxy to zatím bude staèit, mohu se podívat na soubory, jak je generuje a uèit se.
CuteFTP vezme pro chmod i ètyømístnou hodnotu, ale nezjistil jsem, ¾e by to první èíslo nìco dìlalo. Nikde není vidìt zmìna. Asi to jen odøe¾e.
08-02-2005 23:18:36

sweet128
Èlen

Martin napsal:

sweet128 napsal:

A to muj localhost nejde v zadnem safe-modu.

Øekl bych, ¾e pokud má¹ na localhostu Windows, tak pojmy jako skupina, vlastník a podobné, tak jak je chápe PHP, nemají moc smysl. Ale mo¾ná se pletu. Øekl bych, ¾e to jsou vlastnosti pou¾ívané na Unixech.

Samozøejmì ¾e mám Linux.

Naposledy editoval sweet128 (09-02-2005 07:15:44)

09-02-2005 07:14:49

Martin
Administrátor

V tom pøípadì si myslím, ¾e Apache/PHP nemá oprávnìní pro zmìnu skupiny. Podle hlá¹ky Operation not permitted.

S tím Linuxem mi to mohlo dojít podle té cesty k souboru. :-)

09-02-2005 12:25:11

sweet128
Èlen

Tak je to presne tak. Uzivatel Apache nema opravneni provest chgrp. Chce to bud zaradit uzivatele do skupiny apache (musi udelat spravce serveru), nebo vytvaret soubory a adresare s opravnenim 777. Nic jinyho me nenapada.

09-02-2005 18:19:36

Stránek: 1    
Skoèit na