Domovská stránka Bloxxy
RSS 2.0 - 20 posledních příspěvků
RSS 0.9 - 10 posledních aktivních témat
Nejste přihlášen.

Bloxxy fórum

Obecné dotazy k Bloxxy
Chybový formulář, fotogalerie a tak.
 
Autor
Stránek: 1
Zpráva
sweet128
Člen

Registrován: 19-10-2004
Příspěvky: 95
Ahoj, ja nemám žádný dotaz, jen jsem se chtěl s vámi podělit o nějaké ty zajímavosti, na které jsem časem při provozování Bloxxy narazil.

První věc, která mě napadla při vytváření šablon pro bloxxy, že by navigační panel mohl být jako samostatný soubor. To ovšem vyžaduje, aby všechny soubory měly koncovku php a v těle každé šablony pak byl třeba tento kód:

Kód:
<?php include '/navigace.php' ?>
Soubor navigace.php pak generuje samostatná publikace podle šablony. To je podle mě výhodné v tom, že když máte hosting, který má nastavený limit na provádění skriptů na nějakou dobu, třeba 20 sekund, tak pokud změníte nějaký text, tak nemusíte přegenerovat celý web. Nicméně toto využijeme i jinde.

Další věc je chybový formulář/šablona. Tato šablona definuje vzhled chybové hlášky, když se někdo pokusí odeslat komentář bez všech povinných polí. Možná už někteří narazili na problém, že není možné do této šablony nacpat tagy bx_bxtext na vytvoření navigačního panelu třeba. Mě se osvědčila metoda, kdy soubor err-form.html není jakoby statický, ale je opět generovaný další samostatnou publikací z metablogu a má definovanou šablonu, kde už je možné dosadit tagy bx_bxtext a podobně.

Poslední věcí, o kterou bych se chtěl podělit, je fotogalerie. Samozřejmě jsem (jako každý) člověk líný a nechce se mi publikovat fotky tak, že pro každou vyrobím náhledy a ručně odkazy. Takže jsem pátral po "dokonalém" systému pro fotogalerii a objevil jsem Singapore (http://sgal.org). Je to v některých pohledech podobné Bloxxy, tak budete podle mě za pár minut doma. Pokud máte podle prvního případu generovaný samostaný soubor jako navigační panel, může být fotogalerie přímo součástí vašeho webu tak, jako kdyby tam odjakživa patřila, stačí nasměrovat opět jedním includem na soubor s navigací.
Singapore negeneruje samostatné stránky, ale řídí se podobně šablonami, jejich tvorba není nic složitého, k dispozici je několik vzorových připravených šablon, takže lze "opisovat". Neukládá nic do databáze, takže případná ruční úprava metadat je lehká. Náhledy si samo vytváří buď pomocí utilit ImageMagic nebo pomocí libsg a to jak verzí 2 tak i 1. V poslední verzi Singapore je i hack na obejití problémů s SAFE MODE v php, takže soubory a adresáře vytváří pomocí ftp přístupu (kvůli tomu jsem vytvářel šablony 2x, protože přechozí verze je má jiné).

Moje výsledky si můžete prohlédnout na adrese http://ci5.speccy.cz a fotogalerii na http://ci5.speccy.cz/foto. Zkuste si odeslat nějaký komentář bez vyplněných polí.

Hezký den/večer a dobrou chuť pokud právě obědváte :-)

_______________________________________
LidÊ våm øeknou mnohem více, když s nimi nesouhlasíte
                                sir Clive Marles Sinclair

30-05-2006 22:00:29
 
Martin
Administrátor

Registrován: 09-09-2004
Příspěvky: 209
Výborně! Moc děkuji za velmi zajímavé tipy na získání zajímavých funkcí Bloxxy, jednoduchými fintami.

K tomu includování si dovolím doplnit, že něco podobného používám na webu http://fusion.srubar.net/ v té podobě, že samotné šablony jednotlivých stránek obsahují pouze značky %bx_bxtextX%, které jsou editovatelné z rozhraní Bloxxy a tak je celý web snadno pod kontrolou. Je pravda, že se mi to zatím nepodařilo vyřešit zcela bezchybně (problémy se značkami v archívu), ale výhody jsou jednoznačné.

Mimochodem, gratuluji k pěknému jednoduchému novému designu webu.

_______________________________________
Martin -- Techblog - Bloxxy

31-05-2006 11:40:08
 
Stránek: 1    
Skočit na